مقایسه اثر مسواک برقی و مسواک دستی در ارتودنسی
برای بیماران تحت درمان ارتودنسی کدام مفیدتر است؟

مقایسه کارایی مسواک برقی و مسواک دستی در درمان ارتودنسی
در سری تحقیقاتی نشان داده شده است که حدود 20 تا 40 درصد بیماران تحت درمان به روش ارتودنسی ثابت، با کاربرد مسواکهای معمولی، کمتر از حد ایده آل قادر به حذف پلاک میکروبی هستند در حالی که ادعا شده مسواک برقی از لحاظ برداشتن پلاک کارائی بیشتری داشته و لذا، ممکن است استفاده از مسواکهای برقی در این قبیل بیماران سودمند باشد. برای رسیدن به پاسخ این سوال، تاکنون تحقیقات مختلفی انجام گرفته است که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
موفقیت درمان ارتودنسی و نقش مسواک برقی
موفقیت درمان ارتودنسی به عوامل متعددی وابسته است. هر چند مهارت ارتودنتیست در جای خود حائز اهمیت است، اما همکاری بیماران، بخصوص جوانان و نوجوانان که قسمت عمده بیماران ارتودنسی را تشکیل میدهند،نقش مهمی را ایفا میکند. یکی از ملاکهای همکاری بیماران ارتودنسی میزان رعایت بهداشت دهان توسط بیمار است. از آنجا که وجود دستگاهای ثابت ارتودنسی نظیر بند و براکت محیط دهان را برای تجمع بیشتر پلاک میکروبی آماده میسازد، به منظور پیشگیری از بروز عوارض ناشی از تجمع پلاک، رعایت دقیق بهداشت دهان در بیماران ارتودنسی ضروری است. از طرفی چون برداشت پلاک با وجود دستگاههای ثابت قدری دشوار است، بیماران جوان و نوجوان توجه کمتری به مسواک زدن کرده و در بیشتر مواقع التهاب و خونریزی لثه در این بیماران دیده میشود. آیا مسواک برقی میتواند کمکی به حل مشکل بکند؟
در سال 2003 دو گروه از محققان اروپایی با مقایسه مسواک برقی و مسواک دستی از دو برند مطرح جهانی یعنی Oral-B و Philips به این نتیجه رسیدند که در مجموع، مسواک برقی در برداشتن پلاک و حفظ سلامت لثه موثرتر از مسواک دستی عمل میکند.
اغراق در کارایی مسواک برقی
اما Hickman و همکارانش آزمایشاتی روی 64 بیمار تحت درمان ارتودنسی ثابت انجام دادند. آنها به طور تصادفی به تعدادی از بیماران مسواک برقی و به تعداد دیگری مسواک دستی داده و شاخصهای پلاک میکروبی و بیماری لثه را در آنها اندازه گیری کردند. بعد از 8 هفته دوباره این شاخصها اندازه گیری شد و متوجه شدند که هیچ تفاوت فاحشی بین مسواک برقی و دستی از نظر تغییر شاخصهای مربوط به پلاک و بیماری لثه وجود نداشته و تبلیغات در این زمینه اغراق آمیز بوده است.
با این حال Clerehugh و همکارانش با مطالعات بالینی که روی 84 بیمار انجام دادند دریافتند که مسواک برقی به طرز محسوسی عامل خونریزی لثه را کاهش میدهد و از مسواک دستی موفقتر عمل میکند.

از آنجا که در صورت عدم رعایت بهداشت توسط بیماران نوجوان پس از مدت کوتاهی بافت لثه دچار التهاب شده و گاهی آنقدر پیشرفت پیدا میکند که منجر به خاتمه دادن به درمان ارتودنسی در اواسط کار میگردد. لذا رعایت بهداشت دهان برای این بیماران بسیار حائز اهمیت است و شاید مسواک برقی کمک بیشتری به این دسته از بیماران بکند.
آیا مسواک برقی کمک بیشتری میکند؟
در پاسخ به این سوال دکتر سید علی بنی هاشم راد و همکارانش در دانشگاه علوم پزشکی مشهد یک مطالعه کارآزمایی بالینی روی 40 بیمار دختر و پسر انجام دادند. به 20 بیمار مسواک برقی و 20 بیمار مسواک دستی داده شد و از آنها خواسته شد که در طول مدت تحقیق از هیچ دهانشویه و یا آنتی بیوتیکی استفاده نکنند.بیماران مسواک زدن را همواره از سمت راست یا چپ قوس فکی بالا شروع کرده و به همان ناحیه در فک پایین ختم میکردند تا از تمیز کردن همه دندانها اطمینان حاصل نمایند. بیماران میبایست دو بار در روز و هر بار به مدت 2 دقیقه دندانها را مسواک میزدند.
سر انجام بعد از 4 هفته، شاخصهای وجود پلاک میکروبی و خونریزی لثه اندازه گیری نهایی شد و نتیجه نشان داد که هر چند در هر دو گروه شاخصهای بهداشت دهان بهبود یافته بود؛ اما میزان کاهش شاخصهای وجود پلاک میکروبی و خونریزی لثه در گروه مسواک دستی بیشتر از گروه مسواک برقی بوده است.
نتیجه گیری
با استفاده از نتایج این تحقیق میتوان این گونه برداشت کرد که هرچند مسواک دستی میتواند بهتر از مسواکهای برقی پلاک میکروبی را از سطح دندان بردارد اما در مجموع این دو مسواک در مورد برداشت پلاک با یکدیگر فرق زیادی ندارند و آنچه در کاهش تجمع پلاک میکروبی روی سطح دندان نقش دارد، نوع مسواک نیست بلکه آموزش دقیق و مکرر رعایت بهداشت دهان توسط پریودونتیست و بهداشتکاران دهان و دندان است. بنابراین میتوان نتیجه گرفت صرفاً با آموزش بهداشت میتوان کاهش مؤثری را در شاخص تجمع پلاک ایجاد کرد.
منبع مقالهی مقایسه اثر استفاده از مسواک برقی و دستی بر شاخصهای بهداشت دهان افراد تحت درمان ارتودنسی ثابت